Dorp aan het Water in ‘s-Gravendeel: herontwikkeling en woningbouw

Op 14 maart jl. hebben wethouder Adriaan van der Wulp van Gemeente Hoeksche Waard en Gert Jan Sint Nicolaas en Arie Barth van BAUh Projectontwikkelaars een overeenkomst getekend. In dit ambitiedocument staan afspraken voor de herontwikkeling van het gebied vanaf de haven van ’s-Gravendeel richting het centrum.

De afspraken in deze overeenkomst gaan over de gezamenlijke ambitie van de gemeente Hoeksche Waard en BAUh Projectontwikkelaars om het centrum van het dorp ’s-Gravendeel weer te verbinden met het water. Niet alleen om de historische relatie tussen ’s-Gravendeel, het water en de haven in ere te herstellen, maar ook om de ruimtelijke kwaliteit van het gehele gebied te verbeteren.

Het gaat om een drietal plangebieden die in het ‘Ambitiedocument Dorp aan het Water’ staan. Respectievelijk: de Perengaard, de Havenstraat en het Havenhoofd. De plannen zijn nog niet concreet uitgewerkt, maar BAUh en de gemeente hebben al wel wensen naar elkaar uitgesproken.

Zo is er bijvoorbeeld de wens om te kunnen ‘flaneren’ vanaf het water van de Dordtsche Kil richting het dorpscentrum en onderweg een hapje te kunnen eten. Ook willen we aan de slag met de wens om woningen naar behoefte te bouwen in dit gebied, moet er een goede verkeersontsluiting komen, eveneens als mooie wandelpaden en een fietsverbinding om er ook fijn te kunnen recreëren. De omgeving denkt uiteraard mee. Daarvoor organiseren we samen met de gemeente diverse inloopavonden. De eerste bijeenkomst voor omwonenden is al geweest.

Wethouder Van der Wulp is blij met de plannen. “Herontwikkeling van dit gebied in ’s-Gravendeel is hard nodig. Dat ziet iedereen die wel eens in de Havenstraat komt. De huidige Havenstraat is het resultaat van oude plannen. Het is nu aan ons om de verbinding tussen het dorp en het water ruimtelijk krachtiger en meer uitnodigend te laten zijn. We zijn erg blij dat BAUh Projectontwikkelaars ons benaderd heeft om gezamenlijk op te trekken. Zodat we samen in één keer het hele gebied kunnen aanpakken. De gemeente wil dat iedereen in de Hoeksche Waard prettig kan (blijven) wonen. Daarom werken we graag mee aan initiatieven die een bijdrage leveren aan de vitaliteit van de dorpen en de ruimtelijke kwaliteit verbeteren.”

Planning

De verwachting is dat halverwege dit jaar de wensen en zorgen met omwonenden en andere belanghebbenden besproken zijn. Dat nemen we mee in de verdere uitwerking van de plannen. Daarmee komen we dan terug bij de omgeving. Daarna verwerken we samen met de gemeente alles in een omgevingsplan. Dit is naar verwachting in het eerste kwartaal van 2025. Na het omgevingsplan moet een omgevingsvergunning worden ingediend bij de gemeente.

Blijf op de hoogte

Meer informatie is te vinden op onze projectpagina en de website van de gemeente bij woningbouwprojecten in ’s-Gravendeel.

Terug naar overzicht

Geplaatst op 31 juli 2020